Neuromuskulær Elektrisk Stimulation - NMES

FysioDanmark Holbæk tilbyder Neuromuskulær Elektrisk Stimulation - NMES

Neuromuskulær Elektrisk Stimulation - NMES er en moderne og effektiv udgave af el-stimulation, som har været brugt inden for fysioterapien i mange år og i mange sammenhænge.

Effekten af NMES er veldokumenteret i litteraturen.

Sådan foregår behandling med NMES 
Behandlingen foregår via et lille håndholdt apparat og nogle elektroder, der placeres på huden. Elektroderne leder svag strøm ind til muskulaturen og stimulerer til muskelsammentrækning. Man kan således tvinge en muskel til at spænde med eller uden bevægelse af et led.

Hvad kan NMES effektivt anvendes til

 • Genoptræning efter skade eller operation
  Efter skader eller operation er der ofte nedsat muskelfunktion, muskelstyrke og muskelmasse. Med NMES kan man træne specifikke muskler effektivt og tidligt i forløbet, hvilket kan forkorte genoptræningsforløbet.
  X
 • Genoptræning efter neurologiske skader
  Ved at benytte NMES under den neurologiske genoptræning, kan man stimulere den ønskede muskelaktivering under specifik og funktionel træning, samt ved træning af dagligdagsfunktioner.
  Man kan med NMES reducere spasticitet, ved at hæmme muskelaktiviteten i den spastiske muskel.
  NMES kan i princippet kun bruges til at træne musklerne, hvis nervevævet er intakt, men for nogle vil man kunne øge muskelkraften i muskler, hvor nerven kun er delvist ødelagt og derved genvinde noget styrke og funktion.
  Mange oplever, ved genoptræning med NMES, at de ikke bliver lige så udtrættede som ved ‘almindelig’ styrketræning.
  X
 • Præstationsfremmende træning
  Ved at benytte NMES under styrketræning, kan musklen tvinges til at skabe en større spænding end kroppen selv er i stand til. Dette kan give en meget intensiv og specifik træning.
  Man kan med NMES lave meget effektiv excentrisk træning, ved at få patienterne til at arbejde mod den bevægelse, som el-stimulationen fremkalder. På denne måde trænes den modsatte muskel til den stimulerede muskel samtidig.
  X
 • Restitution
  NMES kan effektivt benyttes til at øge cirkulationen lokalt i vævet/musklen. Derved fremmes bortskaffelsen af mælkesyre og affaldsprodukter og muskelstivhed reduceres. Man kan derved hurtigere restituere fra hård træning eller konkurrence.
  X
 • Smerter
  Man kan symptombehandle smerter effektivt med el-stimulation. El-stimulationen kan smertelindre ved at "bedøve" området ved at påvirke følenerverne i området. Ved el-stimulation af muskulaturen i området kan udskillelsen af endrofiner (kroppens egen naturlige "morfin") øges og man opnår herved smertelindring i timerne efter behandlingen.
  Smertebehandling med el-stimulation kan sammenlignes med at tage smertestillende medicin, det lindrer smerten i en periode, men det påvirker ikke årsagen til smerten.

Bivirkninger
Der er ingen egentlige bivirkninger ved NMES. Dog forekommer der under stimuleringen en kraftig snurren, som de fleste skal vænne sig til.
Ved præstationsfremmende styrketræning med NMES kan musklerne gå i krampe, hvilket er ubehageligt.
Der kan efter træningen forekomme voldsom DOMS (forsinket muskelømhed). Dette er typisk kun hos personer med stærke muskler, der i forvejen træner meget. Hos patienter med muskeltab efter operation eller ved neurologiske skader ses det sjældent.

Praktisk
For at have effekt af NMES, skal det bruges regelmæssigt i en periode. Vi udlejer derfor NMES apparater på månedsbasis.
Ved leje af apparat skal man have instruktion i brug inden. Dette er til normal konsultationstakst.
Ved brug af NMES under behandling/træning på klinikken, er der et pristillæg til konsultationstaksten.
Skal du bruge NMES i en længere periode sælger vi også NMES apparater.

Se priser her.
Der ydes ikke tilskud fra den offentlige sygesikring. Sygeforsikring danmark yder tilskud til den fysioterapeutiske konsultation.